Sosyal Medya

Müzik ve Sağlık İlişkisi

Müzik ve Sağlık İlişkisi

Müzik ve Sağlık İlişkisi

Dinlediğimiz müziklerin doğru tarz, mekan ve zamanda olduğu durumlarda sağlığımıza çok yararlı olduğunu belirtiliyor. İnsanlar binlerce yıldır müziği bir tedavi aracı olarak kullanıyorlar. Ancak müzik son yıllarda neredeyse reçetesiz satılan ilaçlar gibi bir tedavi aracı olmaya başladı.

Müziğin kimi zaman yeni doğan bir bebeğin gevşemesini sağlamak, yürümeye yeni başlayan çocukları sakinleştirmek, bir yetişkine enerji vermek, kimi zaman ise, insanları özel günlerinde mutlu etmek gibi birçok yararı var. Müzik ve sağlık üzerine araştırmalına yıllardır devam eden ve How Music Can Heal Individuals kitabının yazarı Amerikalı Dr. Alice Cash bu konuda öneride bulundu.

1: Eğer hamileyseniz uygulayın veya hamile bir yakınınız varsa bu öneriyi paylaşın. Akşam saatlerinde yaklaşık 20-30 dakika yumuşak bir biçimde şarkı söylemeniz, bebeğinizi çok rahatlatır.

2: İlişkinizde sorunlar mı yaşıyorsunuz? Flört döneminde seçtiğiniz ve mutlaka size özel bazı şarkılarınız vardır. Bu şarkıları dinlemeniz ve çoğu zaman partnerinize dinletmeniz, ilişkinizin ruh halini, özellikle çok sert geçen tartışmaların ardından daha sağlıklı bir şekle sokabilir.

3: İş stresi gerçekten başa çıkılması çok kolay olmayan bir sorun gibi geliyor değil mi? Favori şarkılarınızı seçin, uyandığınızda evden çıkmadan dinleyin. Arabayla işe gidiyorsanız arabada, veya taşınabilir müzik çalarınızda dinleyin. Öğle tatiline çıktığınızda yine en sevdiğiniz albümü dinleyin. Göreceksiniz sevdiğinizin müzikle birlikte daha pozitif bir ruh haline bürünecek ve işyerindeki stresten çok daha az etkileneceksiniz.

4: Sigarayı bırakmaya mı çalışıyorsunuz? Bu süreçte yürüyüş ve egzersizin öneminden daha önce bahsetmiştik. Egzersiz veya yürüyüşte, kulaklıklarınızdan gelen tempolu bir müzik sizi de havaya sokacak ve limitlerinizi zorlarken aklınıza sigara gelmeyecektir.

5: Uykusuzluk çekiyorsanız müzik sizin ilacınız olabilir. Hem şarkı söylemek hem de dinlemek emin olun fayda sağlayacaktır. Kaslarınızı gevşetir ve nefesinizi düzenler. Böylece hem keyifli hem de sağlıklı bir uykuya başlamış olursunuz.

Kaynak: http://habereylul.deu.edu.tr/muzik-saglik-iliskisi/

Müzikle Tedavide Bilimsel Destek

Enerjinin biçimleri vardır. Isı, ışık, ses, madde ve sanal gerçeklik, ruhsal gerçeklik. Göremediğimiz ama hissettiğimiz bazen de hissedemediğimiz enerji bantları kendi dalga boyu penceresinden beynimize girer.

İlgili duyu organı tarafından elektrik enerjisine dönüştürülür. İnsan beyninde ‘müziği takdir yeteneği’ olduğu, bebekler üzerinde yapılan deneylerle doğrulanmıştır. Müziği, beyinde mutluluk, neşe, elem, öfke, nefret gibi alanları tetikleyen bir enerji bandı olarak tanımlamak doğru olur.

Beyin haritalama tekniği (PET) çalışmalarında ses, ritim, melodi, vurgu ve armoninin beynin sağ yarımküresinde; frekans ve ses şiddetindeki değişmelerle birlikte müzikle ilgili düşünce kalıplarının beynin sol yarımküresine kaydedildiğini gösteriyor.

Diğer taraftan korku, öfke, keyif gibi etkiler duygusal bellek ve düzenleyici olan limbik sisteme işleniyor. Müzikle çok ilgilenenlerin beyninin orta kısmında köprü görevini gören ‘corpus callesum’ bölgesinin fazla genişlemiş olduğu ifade ediliyor.

Müzikte duygularını harekete geçirenler, limbik sistemi konuştururlar. Müzikte düşüncelerini harekete geçirenler, öğrenirken müziksel unsurları kullanarak, sol beyinlerini de işe katar. Müzik kulağı olanlar öncelikle sağ beyinlerini iyi kullanır.

Bu calismada Türklerde müzikle tedavi, tarihi bir perspektif icersinde ele alinmis, günümüze kadar Türk medeniyetlerindenki gelismeler üzerinde inceleme ve arastirmalar yapilmistir.

Bu calisma günümüzde gözardi edilen müzikle tedavinin faydalarini tekrar vurgulamak amaciyla yazilmistir. Bu calismanin toplumumuzda basta müzisyenler ve hekimler olmak üzere pek cok insan kesimine yararli olacagi umulmaktadir.

Müzik, eski zamanlardan beri insanlar üzerinde önemli bir yer isgal etmistir. Insanlar üzüntülerini, sevinclerini, kahramanliklarini, heyecanlarini, sevgilerini vb. cogunlukla müzik sanatini kullanarak ifade etmeye calismislardir.

Müzik insanlari bir hipnoz hali olusturarak etkilemis ve kitlelere zaman zaman yön vermistir. Özellikle müzik, duygulari yogunlastiran bir özellige sahip oldugundan, pek cok medeniyetlerde dini duygularin güclenmesinde, hastaliklarin tedavisinde oldukca yaygin bir yöntem olarak kullanilmistir.

Farabi`Ye Göre Türk Müzigi Makamlarinin Ruha Olan Etkileri

Farabi'ye göre

Rast makami: Insana sefa (nese-huzur) verir.

– Rehavi makami: Insana beka (sonsuzluk fikri) verir.

– Kucek makami: Insana hüzün ve elem verir.

– Büzürk makami: Insana havf (korku) verir.

– Isfahan makami: Insana harekte kabiliyeti, güven hissi verir.

– Neva makami: Insana lezzet ve ferahlik verir.

– Ussak makami: Insana gülme hissi verir.

Zirgüle makami: Insana uyku verir.

– Saba makami: Insana cesaret , kuvvet verir.

– Buselik makami: Insana kuvvet veriri.

– Hüseyni makami: Insana sükunet, rahatlik verir.

– Hicaz makami: Insana tevazu (alcak gönlüllülük) verir.

Selcuklu ve Osmanlilarda Müzikle Tedavi

Selcuklu ve Osmanlilarda Müzikle Tedavi

Türklerde ilk ciddi müzikle tedavi Osmanli devleti zamaninda görülmekkle beraber, Orta Asya`da Anadolu öncesi zamanda Baksi adi verilen Saman müzisyenler tarafindan, cesitli hastaliklar icin tedavi calismalari yapilmistir. Hala bu faaliyetlerini sürdüren Baksilar Orta Asya Türkler arasinda yasamaktadirlar.

Bir Selcuklu Türk`ünün yaptirdigi Sam`daki Nurettin Hastanesinde Ibn Sina, müzikle akil hastaliginin tedavisini uygulamistir. Ibn Sina`nin tesirleri Osmanli devrinde de devam etmistir.

Osmanli saray hekimi Musa bin Hamun, dis hastaligi ve cocuk psikoloji hastaliklarini iyilestirmede müzikle tedavi yöntemini kullanmistir.

Ibn Sina`nin meshur eseri ” El Kanun fi`t-tibb`” adli eserini tercüme eden Tokatli Mustafa Efendinin talebesi Hekimbasi Gevrekzade Hasan Efendi (18yy) yazdigi eserinde Ibn Sina`nin eserinden cok faydalandigini ifade etmistir.

Kaynak:http://www.bilgiliportal.com/muzikle-tedavi-yontemleri.html#ixzz4ItiQAsx4